Splash!

Det var längesedan som jag fotograferade vattendroppar. Det var roligt i början när jag fick min macrolins, men då med ganska mediokra resultat. Sedan dess har jag inte haft någon tanke på det. Men jag provade lite för ett tag sen och blev rätt nöjd med bilderna denna gången.

Tidigare fotograferade jag droppar från vattenkranen i köket. Det var rätt trångt och meckigt samt att dropparna inte kom på samma ställe. Någon extern blixt fanns inte att tillgå då heller utan jag använde den inbyggda rakt framifrån (något alternativ finns ju inte med en sådan). Nu gjorde jag enligt Gavin Hoeys guide, vars uppsättning var som min på bilden nedan.


Påsen som hänger i toppen av bilden har ett lagom stort hål som genererar ca en droppe per sekund. Man får trixa lite med en nål för att få till det flöde man vill ha. Dropparna föll mer eller mindre exakt på samma ställe med några avvikelser.

Blixten avfyras trådlöst via Nikon CLS. Har man däremot en annan tillverkare behövs en radiosändare, men det går lika bra med en sladd. Blixten ställde jag in på manuell styrka och provade mig fram allt eftersom. Ljuset studsar på de vita papprena och lyser upp vattendropparna mjukt bakifrån. Då jag inte hade något A3-ark fick det bli tre st A4 istället. Dock såg jag att det blev en ljusskarv på vissa av bilderna, något som är värt att tänka på.

Bländarvärdet jag körde på var från f/14 till f/20. Även med detta var det vissa delar som inte var tillräckligt skarpa, så man kan med fördel ha lite mindre bländare. Slutaren var konstant på 1/200, vilket är så snabbt som blixten klarar av att synka.

Katterna följde varje droppe med stort intresse tills de oundvikligt tröttnade och somnade.

PS Ha koll på vart du har din handduk DS









Bokeh

Första försöket med bokeh.


Märk de spetsiga jacken. Man får skära ut formen väldigt noggrant vilket kräver en del pill. Jag gjorde
det med en enkel mattkniv, men det behövs något bättre för att få det riktigt bra.


Mitt hemmabygge enligt guiden nedan.


RSS 2.0